Het kabinet wil het UBO-register, waarin eigenaren van organisaties staan geregistreerd, definitief sluiten voor het publiek. Dat betekent dat alleen nog banken, notarissen en bepaalde autoriteiten mensen kunnen opzoeken in het register. Ook journalisten en maatschappelijke organisaties kunnen er onder bepaalde voorwaarden nog terecht.

In het UBO-register staan eigenaren van organisaties geregistreerd, waardoor je kan zien wie de belanghebbende is. Dat is bijvoorbeeld van belang bij de opsporing van fraude, witwassen en terrorismefinanciering, omdat criminelen bij dit soort activiteiten vaak proberen de daadwerkelijke eigenaar te verhullen.

Vermogen voor iedereen te zien

Maar er is ook al jaren kritiek op het register, vooral van grote ondernemers en privacy-organisaties, omdat iedereen in het register kan opzoeken hoeveel vermogen iemand heeft. De critici kregen eind vorig jaar gelijk van het Europees Hof , dat oordeelde dat zo’n soort openbaar register in strijd is met de privacy.

Minister Kaag besloot daarom het register tijdelijk te sluiten , en onderzoek te doen naar de toekomst ervan. Vandaag viel het besluit om het register helemaal niet meer voor het publiek te openen. De Eerste en Tweede Kamer moeten nog wel instemmen met de wetswijziging.

Voor journalisten en maatschappelijke organisaties komt er in de nieuwe plannen een uitzondering. Zij kunnen alleen toegang krijgen tot het register als zij onderzoek doen naar fraude, witwassen en terrorismefinanciering. Hoe dat in de praktijk gaat werken, is nog onduidelijk.

Ook Kadaster beperkt zoekfunctie

Ook het Kadaster kreeg grote kritiek, omdat adressen en huiseigenaren te makkelijk te vinden waren voor iedereen. Vanaf volgende week is het ook daar niet meer mogelijk voor iedereen om informatie op te zoeken.

Alleen overheden, notarissen, deurwaarders en financiƫle ondernemingen kunnen dan nog zoeken op naam. Ook het Kadaster geeft bepaalde groepen hiervoor een uitzondering.